Home » Concerten 2017 - 2018 » 25 maart 2018

              Stichting Muziekkring Wijchen 2017 - 2018

25 maart 2018

Nobuko Takahashi   (piano recital)

 

Romantiek, virtuositeit, sprankelend spel, een aantrekkelijk programma: Nobuko laat haar toehoorders verbazen en optimaal genieten. Dit concert zal hierop geen uitzondering zijn. De pianomonumenten in combinatie met de vele kortere werkjes - stuk voor stuk juweeltjes uit de pianoliteratuur - staan garant voor een buitengewoon aantrekkelijk programma voor iedere pianoliefhebber.
Afkomstig uit Japan, begon Nobuko reeds op haar vierde jaar met pianospelen; op haar veertiende speelde zij Mozart's pianoconcert KV 466. Zij studeerde aan de conservatoria van Osaka, Warschau en Utrecht en was deelneemster aan tal van concoursen zoals het Franz Lisztconcours in Utrecht (1986, 1989 en 1992). Wegens haar charme en altijd aantrekkelijke programma's is zij een veel gevraagd pianiste; de afgelopen jaren verzorgde zij meer dan 120 recitals.
De Japanse opent dit recital met de bekende Arabesk van Schumann. Een soort liefdeslied met een buitengewoon fraai telkens terugkerend thema. Vervolgens twee nummers van Chopin: diens indrukwekkende 1e ballade, gevolgd door de achtste nocturne. Humor mag op een romantisch pianoconcert natuurlijk niet ontbreken; we vinden dit aspect terug in de Petit caprice van Rossini en ook een beetje in het gelijk daarna te spelen zeer fraaie menuet van Paderewski. De eerste helft wordt afgesloten met een blokje Grieg: drie van zijn meest geliefde lyrische stukken.
De tweede helft begint met een nummer dat iedereen natuurlijk kent: de 1e wals van Chopin; een feestje der erkenning. Na drie korte miniatuurtjes laat de Japanse haar toehoorders smullen van twee Slavische dansen van Dvorak, gevolgd door twee liedbewerkingen van Schubert/Liszt.
Het recital wordt afgesloten met drie fraaie études van Chopin. Zinderende werken voor de uitvoering waarvan een pianist niet alleen veel in z'n mars maar eveneens veel in z'n armen en vingers moet hebben. En Nobuko heeft dat!

 

 www.nobuko.net