Home » Concerten 2017 - 2018 » 29 april 2018

             Stichting Muziekkring Wijchen 2017 - 2018

29 april 2018

Maria de Fatima (Portugese Fado)

zingt voornamelijk traditionele Fado, maar daarnaast ook eigen composities op basis van traditionele schema's. Maria werd in 1961 geboren in Lissabon. Op haar 12e nam ze haar eerste album op waarna in de jaren 70 vervolgens nog eens drie albums verschenen. Al op haar 14e won zij "Grand Noite de Fado", de belangrijkste prijs op het gebied van de Fado.

Inspiratie voor Fado kan komen vanuit vrijwel elke bron. Er zijn talloze thema's zoals: het lot, diepgewortelde gevoelens, teleurstellingen in de liefde, verdriet en verlangen naar iemand die is verdwenen, ongeluk, de ups en downs van het leven, de zee, het leven van zeelui en vissers en als overkoepelend gevoel "Saudade", dat een soort verlangen of heimwee betekent.

Fado is waarschijnlijk de oudste stedelijke volksmuziek in de wereld en vertegenwoordigt het hart van de Portugese ziel. Daarom is een Fado-optreden geen succes als het publiek niet tot tranen toe bewogen is. Luisteren naar Fado is als een bezoek aan Lissabon, het ontmoeten van de Portugese bevolking, die ooit werd geconfronteerd met de onbekende zee. Deze muziek die edelen, vagebonden en zeevarenden met elkaar verbond, is vandaag nog steeds een gedeelde passie voor veel Portugezen.

 

www.mariadefatima.com 

 

.