Home » Concerten 2017 - 2018 » 4 maart 2018

              Stichting Muziekkring Wijchen 2017 - 2018 

 

 

4 maart 2018

Vughts Mannenkoor o.l.v. Wilma van der Schoot   piano: Margret Bekkers

Door ziekte is de sopraan Christina Karenovics  verhinderd.

Maar we hebben een goede vervanger in de De tenor Harald Quaaden.

 

Het Vughts Mannenkoor kreeg zijn huidige naam in 1954, maar is reeds ontstaan in 1917 onder de bijzondere naam 'Werkmanskring'. Dat betekent een eeuwfeest in 2017. Hoogtepunt daarvan was een concert in het Jheronimus Bosch Art Center in den Bosch met een gastoptreden van de mezzosopraan Tania Kross.

Op het programma stonden werken van Fauré, Gounod, Bach, Händel, Puccini en Verdi.
Maar ook van Bernstein, Gershwin en eerder dat jaar, Carl Orff en Frank Sinatra.

Daarmee is een schets van het repertoire van het Vughts Mannenkoor gegeven. De klassieke maar ook eigentijdse muziek, getoonzet voor vierstemmig mannenkoor soms uitgevoerd in talen van Swahili tot Baskisch. Het koor telt momenteel circa 50 leden.

De tenor Harald Quaaden studeerde solozang aan het Maastrichtse Conservatorium, verdiepte zijn studie onder andere als lid van de operastudio van het Teatro dell’Opera di Roma en bij Henk Kooijmans. Na zijn studies brachten gastoptredens hem in theaters door heel Europa. In het oratoriumvak heeft hij een zeer uitgebreid repertoire uitgevoerd, variërend van vroege barok tot eigentijdse werken. Een van zijn meest uitgevoerde rollen uit dit repertoire is die van Evangelist in J.S. Bach’s Passionen, onder andere in het Amsterdamse Concertgebouw en als tenorsolist in Bachs Weihnachtsoratorium, o.a in de Dom van Graz. Hij nam deel aan verschillende barok-opera’s als: Orpheo van Sartorio in het Festival Musicale del Barocco di Fano in een regie van Pier Luigi Pizzi, in Purcell’s King Arthur in het Holland Festival en in Campra’s L’Europe Galante in een tournee door Nederland. Hij werkte daarbij met dirigenten als Simon Preston, Jan-Willem de Vriend, Jos van Veldhoven en en Alessandro de Marchi. Harald zong hij in een groot aantal opera’s van Mozart en met name Rossini. Mede onder leiding van Rossini-specialist Alberto Zedda (Tancredi in de nationale opera van Warschau, in La Donna del Lago in de opera van Avignon en in la Scala di Seta in het Schleswig-Holstein Festival) volgden nog vele Rossini-rollen.


Het koor staat onder leiding van Wilma van der Schoot. Zij heeft  aan het Sweelink Conservatorium in Amsterdam dwarsfluit gestudeerd en daarna 21 jaar dwarsfluitles gegeven aan de muziekschool in Dongen. Intussen heeft Wilma altijd koren gedirigeerd en dit trok haar toch meer dan de dwarsfluit.

Pianiste Margret Bekkers treedt op als begeleider van onder meer het Vughts Mannenkoor. Ook zij studeerde aan het Conservatorium in Tilburg, met als hoofdvakken blokfluit en piano. Zij is als projectmedewerker verbonden aan 'Muzelink': Centrum voor de kunsten in Oss.

 

www.vughtsmannenkoor.nl