Concerten seizoen 2022-2023

Het programma van elk concert worden bij de ingang uitgedeeld.

25 september 2022

Het Gelders blaaskwintet

Het Gelders blaaskwintet, bestaande uit Egbert Jan Louwerse (fluit), Kirsten Jeurissen (hoorn), Bram Kreeftmeijer (hobo), Mette Laugs (fagot) en Irene Teepe (klarinet) is opgericht in 2007. Een cd-opname volgde in 2008 en een eigen kamermuziek-serie in 2009. Kenmerkend is het grenzeloze speelplezier en de verfijnde interactie onderling.

Inmiddels heeft het ensemble een zeer gevarieerd repertoire opgebouwd met verrassende en afwisselende muziek. Van Sweelinck en Danzi via Brahms naar Ligeti en Piazzolla: alle muziekstijlen komen aan bod. Het kwintet heeft inmiddels opgetreden voor alle denkbare doelgroepen: kinderen, studenten, slechtzienden, managers, wandelaars en overige muziekliefhebbers.

 

30 oktober 2022

Trio C tot de derde

De drie musici, Caspar Terra (klarinet), Carel den Hertog (viool) en Coos Lettink (accordeon) vormen samen Trio C tot de derde. Ze laten zich inspireren door klezmer, balkan- en zigeunermuziek.

Door hun ontembare drang tot improviseren geven ze traditionele melodieën vaak bijzondere en onverwachte wendingen en creëren ze een uniek geluid. Al improviserend spelen ze niet alleen met elkaar, maar ook naar elkaar, door op speelse wijze elkaar muzikaal uit te dagen en te verleiden tot virtuositeit en lyrisch spel. Hun muziek geeft uitdrukking aan zowel euforische vrolijkheid als intens verdriet, en leent zich zodoende voor dansen, maar ook voor dromen. Spelen doen ze overigens overal; verjaardagsfeesten en bruiloften, herdenkingsbijeenkomsten en begrafenissen, theaters, kerken, festivals, in rokerige cafés en straten over de hele wereld.

20 november 2022

Het Nijmeegs Strijkersgilde 

“Windstreken”
Zondagmiddag 20 november –– M.m.v. Theater Nora, Simon Versteeg.


Het Nijmeegs Strijkersgilde speelt  klassieke volksmuziek uit diverse
windstreken. Sinds 2008 brengt het Nijmeegs Strijkersgilde muziek over het voetlicht die specifiek
voor strijkorkest is geschreven. Jaarlijks speelt het orkest twee ambitieuze projecten met
uiteenlopende thema’s en wisselende dirigenten. De muziek bestaat uit werken van Cadman,
Tsintsadze, Rutter, Kässmayer en Olsen. Zo gaan we van American native muziek naar Georgische
miniaturen, Britse volksmuziek, Noorse sprookjes en Oostenrijkse muzikale grapjes.
Het Nijmeegs Strijkersgilde werkt dit keer samen met Theater Nora, een Gelders theatergezelschap
van jonge makers dat zich bezighoudt met het schrijven en spelen van nieuwe Nederlandse teksten.
Voor de samenwerking met het NSG heeft schrijver en acteur Simon Versteeg zich laten inspireren
door de muziek uit het programma. Dat betekent dat ook de vertelling, met de muziek mee, in
razend tempo over de wereld danst. Naast de muziek zelf, gebruiken de makers van Theater Nora
verhaalvormen en onderwerpen uit de streken uit het programma als inspiratie.

12 februari 2023

La Spiritata

Het blazersensemble “La Spiritata” is een blaasoktet met hobo’s, klarinetten, fagotten en hoorns, regelmatig aangevuld met een contrabas en fluit.

De basis voor “La Spiritata” ligt in het Nijmeegs Studenten-orkest, waar de spelers in de jaren ’90 lange tijd samenspeelden en waar een hechte band ontstond. Het ensemble is verder gegroeid en heeft inmiddels een redelijk groot repertoire opgebouwd. De leden zijn zowel professionals als vergevorderde amateurs. La Spiritata staat sinds 2021 onder leiding van Hans van Leeuwen.
De naam “La Spiritata” is afkomstig uit het Italiaans en betekent: bevlogenheid. Dit symboliseert datgene wat de leden bindt: inspiratie door en passie voor de muziek. “Spirare” als werkwoord staat letterlijk voor “ademen”, en wordt figuurlijk gebruikt in de bezieling, de inspiratie.

 

12 maart 2023 

vervallen ! Is verplaatst naar 

4 februari 2024

Anastasia Kozhushko  &  Matthieu Idmtal

 

Vier handen op één piano

Het in 2007 gevormde Ukrains-Belgische duo Kozhushko-Idmtal is in ijltempo bezig  aan een opmars naar de internationale podia. Het pianoduo werd al omschreven als een van de meest belovende kamermuziekformaties van deze generatie en zij gaven inmiddels concerten in gerenommeerde concertzalen in binnen- en buitenland. De individuele carrières van Anastasia Kozhushko (1988) en Matthieu Idmtal (1988) brachten hen naar grote podia en beiden namen ze succesvol deel aan internationale wedstrijden waar ze prijzen wonnen op de 24ste Bedrich Smetana Wedstrijd in Tsjechië, het pianoconcours ‘Grand Dominique’ in Nederland en de Internationale Muziekwedstrijd ‘Alter Musica’ in Spanje.

Als pianoduo wonnen ze inmiddels prijzen op het ‘Torneo Internazionale di Musica’ in Verona en op het Concorso Musicale Internazionale ‘Premio Franz Schubert’ in San Christoforo. In 2012 winnaar van de ‘Youth ‘n Classic’ en even later wonnen ze zowel de Vriendenprijs als de Publieksprijs op het Int. Kamermuziekconcours Almere Ze hebben een repertoire voor quatre-mains piano’s van de klassieke periode tot en met de hedendaagse muziek.

23 april 2023

Micheline Van Hautem  (zang ´A la Carte´)

Micheline Van Hautem, de Vlaamse deerne, trok 15 jaar geleden de wijde wereld in gewapend met haar stem, gitaar en laptop. Haar eerste stop was New York, een smeltkroes van inspirerende culturen. Om zich te onderscheiden, zong ze vooral liedjes in het Frans, met name Brel en Piaf.

Dit leidde tot meerdere uitverkochte concerten in de Florence Gould Hall in Manhattan. Terug in Europa kreeg ze een warm onthaal in een uitverkocht Amsterdams Concertgebouw.  Zij treedt op samen met de gitarist Erwin van Ligten.

. Op het podium zijn Micheline & Erwin niet te versmaden en trekken volle zalen in Nederland en België. Als geen ander speelt ze met de stem en met de emotie en doet ze het publiek op indrukwekkende wijze muisstil worden. Producer Erwin van Ligten (Surabaya, 1957), gitarist en sparringspartner van Micheline werkt al jaren met diverse acts en artiesten, waaronder Dizzy Man’s Band, Bertus Borgers, Barry Hay, Angela Groothuizen en Berget Lewis, Mathilde Santing, Frédérique Spigt, Chris Hinze en Astrid Seriese.